Kosmetisk tandpleje

Svaret kan være kosmetisk tandpleje med det formål fx at reducere misfarvninger og gulligheder, eller simpelthen give et hvidere, sundere smil. Velplejede smukke tænder er vigtigt for velvære og udseende. For nogen kræves måske blot en tandblegning eller et besøg, hvor enkelte tænders facon ændres med plast, andre gange kræves mere omfattende behandlinger. Fx porcelænsfacader til at genskabe knækkede eller slidte tænder, eller til at ændre en tands udseende. Et smukt smil kan også fremhæves med et tandsmykke. Kosmetisk tandpleje handler i høj grad også om avanceret brug af og tandlægens efteruddannelse i forhold nye materialer og teknikker fx laserbehandling, i kombination med tandlægens øje til det smukke og evnen til at få det kunstige til at se naturligt ud, brug af tandfarvede fyldninger (ikke metal) også i den bagerste del af munden.

Tandfarvet plast

Hvordan virker pålægning af tandfarvet plast? Ved pålægning af et lag tandfarvet plast kan man dække overfladen af misfarvede tænder og i mindre omfang korrigere tandens form. Det er også muligt at fastgøre en tilpasset, tandfarvet porcelænsskal (porcelænsfacade) på tanden. Man bliver ofte nødt til at beslibe tandens forside en smule for at få plads til plasten. Udføres der ikke beslibning vil tanden med det ekstra plastlag let kunne virke klodset. Derefter ætses tandens overflade. Den bliver ru og plasten kan bedre sidde fast. Den rigtige farve plast påføres tanden og gives den rigtige form. Plasten hærdes derefter med ultraviolet lys. Overfladen poleres til sidst. En plastfacade koster typisk mellem kr. 1.300 og 2.000.

Porcelænsfacade

Porcelænsfacader? Facaden fremstilles, så den passer til tandens farve og form. Porcelænsfacader er generelt stærkere end behandling med plast, men er også dyrere. Facadebelægninger er en god måde at reparere fortænder på. Facadebelægninger kan bl.a. lukke små uønskede mellemrum, dække misfarvninger, fyldninger, lysne gule tænder, rette krogede eller skæve tænder, eller til at ændre en tands udseende. Porcelænsfacader er meget tynde mellem 0,3 til 0,5 mm i tykkelse og meget stærke og bliver påsat direkte på egne tænder. Facadebelægninger fastgøres med en speciel cementlim. Porcelænsfacader er dyrere, men det er nemmere at få det til at ligne de andre tænder. Man skal nok regne med at behandlingerne skal gentages med 5 til 10 års mellemrum. En porcelænsfacade koster typisk mellem kr. 4.300 og 5.000.

Hvide plastfyldninger

Hvide plastfyldninger? Mens brugen af sølvamalgam er stærkt faldende, vinder plast mere og mere frem og har nu overhalet antallet af amalgamfyldninger. Og det selvom, der aktuelt ikke gives tilskud til større plastfyldninger i kindtænder (præmolarer & molarer). Plast har mange gode egenskaber, både æstetiske og funktionelle. Plasten er blød når den lægges på tanden, hvilket sker i små tynde lag. Hvert lag hærdes individuelt med ultraviolet lys (blåt). Hvis en plastfyldning er lagt under optimale forhold har den ofte en lang levetid – typisk mindst fem år. Kosmetisk er plastfyldning absolut en god løsning, hvor andre valg ellers kan være dyrere løsninger som porcelænsfacade eller porcelænskrone. Plast er mere kompliceret og tidskrævende at arbejde med end amalgam og derfor dyrere.

Om tandblegning

Er mine tænder egnede til tandblegning? Blegning af tænderne henvender sig til personer, der ønsker et hvidere smil. Tandblegning kan udføres for at reducere misfarvninger og gulligheder, eller simpelt give et hvidere, sundere smil. Hvor hvide tænderne kan blive ved tandblegning er et almindeligt spørgsmål med et meget subjektivt svar. Imidlertid er klinikblegning uden risiko og behandlingen vil ikke gøre emaljen mere porøs, eller på anden måde beskadige dine tænder eller fyldninger. Det aktive stof i den specialudviklede blegegel er stadigvæk hydrogenperoxid, som har været brugt til hår og tandfarvning i næsten 100 år. Zoom metoden er godkendt af sundhedsmyndigheder verden over. Flere øvrige tandblegningsprodukter der markedsføres og sælges i dag kan ikke sikre, at patienten ikke sluger blegegelen idet disse behandlinger ofte foretages hjemme hos patienten under ikke kontrollerbare forhold. Til forskel fra 'hjemmeblegning', er det tandlæger og tandplejere som udfører Klinikblegning. Desuden vil tænder og tandkød forud for behandlingen blive særskilt undersøgt og vurderet i forhold til at få foreaget en klinikblegning.

Isninger kan opleves

Gør det ondt? Enkelte, under 10%, kan opleve isninger i tænderne under blegningen. Det kan evt. løses med en smertestillende pille inden behandlingens start. Isningen ophører når behandlingen slutter, og er sjældent et problem. Helt generelt accepterer alle at sidde med mundspærren i munden i de ca. 40 minutter selve blegningen varer uden problemer. Vær dog opmærksom på, hvis du har meget indtørrede læber eller forkølelsessår, som kan gøre forløbet mere ubehageligt.

Hvorlænge holder tandblegning

Hvor længe holder resultatet? Producenterne lover generelt 3-5 års holdbarhed. Dette kan dog variere efter dit forbrug af tobak, rødvin og din evne til at renholde tænderne. - Hvad med fyldninger og kroner på tænderne? Som udgangspunkt vil fyldninger og kroner ikke blive hvidere, og det kan være nødvendigt efter behandlingen af skifte eller modificere nogle fyldninger. Mindre, nyere plastfyldninger har dog ofte en translusens (gennemtrængelighed for lys) som gør, at de i et vist omfang tager farve af den hvidere tand. Tag en snak med din tandlæge eller tandplejer og få at vide om du er kandidat til en tandblegning eller om du reelt skal have andre kosmetiske tandbehandlinger for at få det smil du ønsker.

Andre artikler


Jobansøgning og CV

Lad MYADVIZER skrive din ansøgning og dit CV og kom til jobsamtale. Det gør 8 ud af 10 jeg har hjulpet.

Læs mere