Tandrodsbetændelse

Mange mennesker, også børn, får rodbetændelser. En tands nerve (pulpa) indeholder udover nerver også blodkar. Nerverne giver følelse til tanden, og blodet sørger for, at tanden kan holde sig levende. Hvis man får et dybt hul i tanden (caries), kan bakterier få adgang til tandnerven og forårsage en betændelse (pulpitis). Det gør som regel meget ondt, især når man spiser noget sødt eller varmt, og man vil derfor hurtigt lægge vejen forbi tandlægen. Kæbehulebetændelse kan opstå i forbindelse med rodbetændelse i én af overmundens tænder. Rodbetændelse på en tand kaldes parodontitis.

Hvorfor rodbehandling

Årsager til rodbehandling. Den almindeligste grund til at der skal foretages rodbehandling (endodonti) er karies eller hul i tanden. Rodbetændelse (parodontitis) kan også opstå efter voldsomme slag på tanden. Desuden kan kraftig varme eller kemisk påvirkning af tandens nerve medføre at nerven dør. Revner i tænder grundet gamle korroderede sølvfyldninger kan lede bakterier ind til tandens nerve med betændelse til følge. Hvis betændelsen ikke bliver behandlet i løbet af kort tid, dør tandnerven (nekrose). Bakterierne kan sammen med de døde vævsrester brede sig fra tandroden til kæbebenet omkring rodspidsen, og så får man en rodbetændelse der i mange tilfælde kan ende med en regulær tandbyld.

Rodbehandlingens stadier

Behandlingens første stadie. Ved første besøg fjerner tandlægen det inficerede væv i nerven for at gøre patienten symptomfri. Det er vigtigt, at ud-rensningen når helt til spidsen af roden. Derfor tages et røntgenbillede for at måle den rigtige længde på roden. Behandlingen foregår i lokalbedøvelse, men det hænder en sjælden gang, at bedøvelsen ikke virker helt perfekt, så man kan mærke en anelse, men hovedreglen er, at behandlingen er fuldstændig smertefri. Tanden lukkes med et midlertidig fyldningsmateriale og der ilægges et desinficerende middel i tanden, der godt kan godt smage lidt "grimt" i en kort periode bagefter. Der kan være lette eftersmerter efter første besøg, men de bør forsvinde indenfor de første to døgn ellers kontakt din tandlæge igen.

Rodfyldning

Behandlingens næste stadie. Der foregår typisk en række yderligere besøg, hvor tanden skylles med et desinficerende middel og man ilægger nye mellemseance indlæg i, for at sikre at tanden bliver helt steril og fri for bakterier, inden man rodfylder tanden. Selve rodfyldningen er det sidste besøg, hvor man fylder et "gummiagtigt" materiale i kanalerne for at forsegle kanalerne og forhindre vækst af bakterier i de tomme kanaler. En rodbehandlet tand reagerer ikke på samme måde overfor tryk, som en tand der ikke er rodbehandlet. Det betyder, at man ubevidst kan komme til at overbelaste en rodbehandlet tand, så den flækker. Flækker tanden på langs, er der kun én udvej, og det er at trække tanden ud. - Klik operation af visdomstænder >>

Kronebehandling oftest påkrævet

Som regel påsættes der så en krone evt. med en stiftopbygning eller den resterende tand pålimes porcelænsindlæg. Årsagen til kronebehandling er, at når tandens bløde nervevæv er fjernet tørrer tanden ud og bliver svag. Det indebærer, at selv en mindre belastning kan få tanden til at knække. Nogle rodbehandlede tænder vil med tiden ændre farve. En farveforandring, der kan blive så stor, at en korrigerende kosmetisk behandling kan blive nødvendig. 

Priser rodbehandling evt. stifttand

Prisen for rodbehandling af fortænder og små kindtænder vil typisk beløbe sig til mellem 1.000 og 2.500 kr. Rodbehandling af en stor kindtand, hvor du er til behandling tre gange og hvor tanden fyldes med plast koster typisk mellem 2.000 og 4.000 kr. inkl. røntgenbilleder, bedøvelse og plastfyldning. Skal der påsættes en krone evt. en stifttand (krone + rodstift), hvad der ofte skal, vil den samlede behandlingspris vise sig i niveauet 7-8.000 kr.

Rodbehandling og eftersmerter

Efter rodbehandlingen kan der godt være en række små symptomer, som dog hurtigt forsvinder eller klares med smertestillende tabletter. Det kan være Kodipar, der kræver recept og derfor ordineres af tandlægen. Generelt lindres tandsmerter og let tandpine ofte med Ibuprofen, der i håndkøb kan købes som Ipren. Kan kombineres med Panodil for at forbedre effekten. Hvis symptomerne stadig er der kan det være tegn på, at der er noget andet galt og tandlægen skal kontaktes.

Observationsperiode

Efter endt rodbehandling kan der gå op til 6 måneder før det med sikkerhed kan siges om tanden er helet rigtigt og klar til videre behandling. Trods din tandlæges anstrengelser lykkes en rodbehandling ikke altid og heler ikke op som forventet, hvilket anslås at være resultatet i forbindelse med 10-15% af alle rodbehandlede tænder. En situation, hvor en mindre rodoperation (rodspidsoperation) derfor kan vise sig nødvendig.

Andre artikler


Jobansøgning og CV

Lad MYADVIZER skrive din ansøgning og dit CV og kom til jobsamtale. Det gør 8 ud af 10 jeg har hjulpet.

Læs mere