Syreskader og ætsninger

Cola og sodavand ætser tænderne. Det stigende forbrug af søde læskedrikke er årsag til, at flere og flere børn og unge får syreskader på tænderne - ligefrem ætsninger. Tanderosion er en kemisk opløsning af tandens overflade. Den opstår, når dine tænder i en længere periode mange gange dagligt udsættes for syre fra mad, drikkevarer eller fra maven. Herved risikerer du, at tandemaljen opløses eller populært sagt ”ætses” væk. Hvis du også skærer tænder kan det gå rigtigt hurtigt. Tabt emalje kan aldrig gendannes!

Risiko for syreskader, ætsning

Risikerer jeg at få erosioner på tænderne? Ja, hvis du behandler dine tænder forkert, også selv om du er god til at børste tænder. Drikker du flere gange dagligt syreholdige drikke som fx sodavand, cola (også light produkter), sure sportsdrikke, frugtjuice, saftevand, vin eller cider, så er du i stor risiko. Flasker med skruelåg kan få dig til at tage små mundfulde af drikken over lang tid og derved kommer dine tænder til at ligge i ”syrebad”. Det skader dine tænder. Spis frugt hver dag, men ikke for mange stykker. For mange sure frugter (fx citrusfrugter og syrlige æbler) og syrlig slik med frugtsmag kan også give erosioner. Hvis du lider af sure opstød eller ofte kaster op, er du specielt udsat.

Tandpasta der modvirker syreskader

Eksempelvis indeholder Zendium Syreforsvar beskyttende proteiner colostrum og casein, som hjælper med at modvirke syreskader på tandoverfladen. Med et maksimalt indhold af fluor (1450 ppm) reduceres samtidig risikoen for karies (huller i tænderne). Zendium Syreforsvar har i undersøgelser vist sig som markedets mest effektive tandpasta mod syreskader.

ph-værdi og risiko for syreskade

Hvordan minimeres risiko for syreskader? Begræns antallet af indtagelser af syreholdige mad- og drikkevarer. Spis og drik kun surt i forbindelse med hovedmåltiderne, hvor anden mad virker neutraliserende. Surhed måles i ph på en skala fra 1-13. Syv er neutralt og vand har en ph-værdi på 7. Cola har en ph-værdi på 2,4 og æblejuice en ph på 3,5. Det er når ph'en i mundhulen falder til under 5,7, at tændernes emalje begynder at opløses. Afhængigt af vores spytkvalitet varer det mellem 40-60 minutter før vores tænder er fritaget fra syrebadet. - Klik kost og undgå huller >>

Om tanderosioner

Hvordan ser tanderosioner ud? Det skal være ret slemt, før man selv kan se dem. Tandoverfladen kan blive helt mat, men den kan også være blank og spejlende. I svære tilfælde kommer der udhulede områder på tyggefladerne eller på for- og bagsiden af tænderne. De udhulede områder vil typisk se mere gule ud i forhold til resten af tanden. Hvis emaljen er blevet meget tyndslidt fx på fortændernes skærekant, vil tanden her fremstå grålig og gennemsigtig. Den tyndslidte emalje knækker af i små stykker, og tænderne bliver kortere,
end de oprindeligt var.

Behandling af syreskader

Hvordan kan tanderosioner behandles? Hvis de bliver opdaget på et tidligt tidspunkt, vil det oftest være tilstrækkeligt, at du fremover undgår at indtage/udsætte dine tænder for det, som i dit tilfælde har forvoldt skaden. I nogle tilfælde vil din tandlæge tage aftryk af dine tænder for at kunne følge med i, om din tandemalje fortsat nedbrydes. Hvis du har ondt, har tandlægen flere muligheder for at hjælpe dig fx med fluorbehandling, lakering eller små plastfyldninger. Er der sket store skader, kan det være nødvendigt at iværksætte omfattende og meget kostbar behandling med bidhævning og/eller tandregulering for at kunne bygge biddet op igen med nye kroner.

Gode råd mod syreskader

Drik sure drikkevarer hurtigt eller med et sugerør. - Tag ikke små mundfulde over lang tid og skyl ikke væsken rundt i munden. - Skyl munden med vand eller mælk umiddelbart efter, der er kommet surt på tænderne. - Undgå tandbørstning lige efter indtagelse af sure produkter, eller efter opkastning. - Pas ekstra på, hvis du lider af mundtørhed. - Tygger du sukkerfrit V6 tyggegummi straks efter du har spist øges pH-værdien til normalt niveau indenfor få minutter og derved mindskes risikoen for såvel syreskade som karies. - Søg lægehjælp, hvis du lider af spiseforstyrrelser eller har mange sure opstød.

Spørg din tandlæge om råd, hvis du har mistanke om, at du er i risiko for at få eller har fået syreskader på tandemaljen. Læs også om tænder og kost.

Andre artikler


Jobansøgning og CV

Lad MYADVIZER skrive din ansøgning og dit CV og kom til jobsamtale. Det gør 8 ud af 10 jeg har hjulpet.

Læs mere