Tænder-på-en-time

Ny implantatbehandling og moderne computerteknologi gør det muligt, at få fastsiddendetænder i løbet af en time. En scanning af patientens knogle danner grundlag for at kunne planlægge hele operationen på computer. På selve operationsdagen bliver tanderstatningen isat, uden at der skal skæres, hvilket bl.a. gør opheling meget lettere. Der er ikke hævelser, smerte eller sting. Et behandlingstilbud, der på alle niveauer gør det langt mere komfortabelt for den enkelte patient. Metoden er en 15-20% dyrere end traditionel implantatbehandling.

Implantater og forundersøgelse

Enhver behandling kræver en grundig forundersøgelse. Bl.a. skal fastlægges om der er tilstrækkelig knogle, om der skulle være generelle forhold som sygdomme, strålebehandling hoved, hals, rygning eller andet der evt. kan have indflydelse på behandlingsprognosen, samt tage højde for hvad der evt. kan og skal laves siden hen. Implantater er en sikker måde at erstatte tænder på, hvad enten man har mistet én, mange eller alle sine tænder. Et tandimplantat er lavet af titanium og formet som en skrue, der sættes i kæbebenet og fungerer som en rod for den nye kunstige tand. Det kan være kroner, broer eller proteser fastholdt med skruer eller tryklåse. Resultatet ser ud som og føles som naturlige tænder.

Tandimplantater og ny teknologi

Fremgangsmåden. Fastsiddende tænder på en time (teeth-in-an-hour) er en ny banebrydende operationsteknik, der tilbydes af enkelte implantatklinikker landet over. Ny teknologi gør det muligt, at tandløse på én time kan få indsat implantater og fastsiddende tænder, hvor det tidligere kunne tage op til seks måned, at få lavet en ny overmund. Ved forundersøgelserne CT-scannes (Computer Tomografi) kæberne sammen med en model af de ønskede fremtidige tænder og der frembringes et 3-dimensionelt billede af en mund og kæbeknogle. Optagelser, der bearbejdes på computer, hvor tandlægen præcis bestemmer, hvor implantaterne skal sidde for at blive placeret i god knogle. Ud fra computermodellen og ved hjælp af CAD/CAM teknik frembringes dels den færdige bro og dels en styreskinne, der placeres på patienten, så implantaterne kommer til at sidde netop der, hvor det ønskes.

Isætning af implantatbro

Operationsdagen. På selve operationsdagen ligger styreskinne og endelig bro parat. Patienten lokalbedøves, styreskinnen placeres og fixeres og implantaterne placeres gennem små udstansede huller i tandkødet. Efter typisk 1 time er alle implantater skruet i og den endelige bro med de nye tænder er skruet fast. Metoden gør indgrebet mindre smertefuldt og mere skånsomt, og den efterfølgende tid uden større ubehag, hvorfor man kort tid efter operationen både kan spise, drikke og smile, og således vende tilbage til hverdagen med fuld livskvalitet og tænder, der fungerer med det samme. 

Fordele og ulemper

Fordele og ulemper med den nye metode. Indgrebet er hurtigt og skånsomt og gør, at man kan forlade klinikken i løbet af en time. Og så kan man spise, tygge, drikke og smile umiddelbart efter operationen. Generelt omtales den nye metode som værende uden særlige eftervirkninger. Dog er det kun patienter med en god knoglekvalitet, der kan få implantater. Og så er metoden en del dyrere end traditionel implantatbehandling. Fra klinik til klinik kan der være forskel på om man får isat en midlertidig bro eller de permanente broer, men uanset hvad går man fra klinikken med tænder i munden. Sagen er den, at enkelte tandlæger foretrækker at lade hævelsen falde før de permanente tænder påsættes.

Implantatpriser

Om implantatpriser. Metoden "tænder på en time" er en 15-20% dyrere end den traditionelle implantatbehandling, hvilket betyder, at en komplet overmund med den nye teknik koster i niveauet 100 til 125.000 kr., en investeringen der kan forventes at ville holde i 25-30 år, og med en øget livs-kvalitet til følge. Som vejledende priseksempel kan også nævnes helprotese i overmund, 4 implantater og dolderstav, der typisk vil koste 50-60.000 kr. Et enkelt tandimplantat koster typisk 16-18.000 kr. Den offentlige Sygesikring yder ikke tilskud til implantater og "Danmark" giver kun lidt. Tal med din tandlæge (tandkirurg) og få et prisoverslag.

Andre artikler


Jobansøgning og CV

Lad MYADVIZER skrive din ansøgning og dit CV og kom til jobsamtale. Det gør 8 ud af 10 jeg har hjulpet.

Læs mere