Tænderskæren, tandpres

Tænderskæren (bruxisme) og tandpres er ikke sygdomme, men normale funktioner. Tænderskæren betyder, at du hårdt gnider undermundens tyggeflader mod overmundens tyggeflader, uden at der er mad imellem. Tandpres betyder, at man bider hårdt samme uden at bevæge underkæbe i forhold til overkæben. Næsten alle mennesker presser eller skærer tænder når de sover. Faktisk gør vi det flere gange om natten i perioder på op til 2 minutter. Tænder, der skærer mod hinanden, kan give spændingshovedpine og ømme muskler. Og lyden kan drive andre til vanvid. Der er al mulig grund til at gøre noget ved det. Dels er lyden af tænderskæren en plage for omgivelserne, dels bliver tænderne slidt, og det er en skade, der er svær at rette op på. Får man ikke som ung afhjulpet tænderskæren, kan man imødese, at tænderne bliver ødelagt, inden man bliver gammel. 

Hvis du skærer tænder meget

Hvornår skal der gøres noget ved tænderskæren? Hvis du skærer tænder så meget, at det giver skader eller symptomer, skal du tage en snak med din tandlæge om behandlingsmuligheder. Symptomerne kan være:

 • Trykkende hovedpine
 • Ondt fra kæbemuskler eller kæbeled
 • Meget kraftigt slid på tænderne
 • Ømme eller overfølsomme tænder

Sålænge tænder, muskler eller kæbe ikke giver symptomer, er der ingen grund til at gøre noget ved tænderskæren, men som nævnt kan lyden være en plage. En del børn skærer meget tænder i deres mælketandsæt og får meget nedslidte mælketænder. Men har de ingen symptomer, skal de ikke behandles.

Årsager tænderskæren

Årsager til tænderskæren. Når man skærer tænder skyldes hos nogle fejl i biddet, og for andre er det at skære tænder blot en dårlig vane eller et udslag af stress eller anspændelse. Tandlægen kan give dig en lille NTI-bidskinne, som bæres om natten i en periode. Den hjælper med at bryde den dårlige vane - også hvis stress er årsagen. Akupunktur hos tandlæger er et forholdsvis nyt begreb, men har rent faktisk vist sig effektiv, hvis man skærer tænder. Også selvom man har brugt bidskinne i mange år. Hos mange kan man ikke finde årsagen til tænderskæren. Men hvis tænderskæren skyldes, at man bider forkert sammen, kan tandlægen hjælpe med at rette sammenbiddet op. Er stress årsagen til, at man skærer tænder og ’bider tænderne sammen’, gælder det om se nærmere på sin egen situation. Men inden kan tandlægen se på, om årsagen er et forkert bid, og i givet fald afhjælpe problemerne. - Klik bidfunktion og tandretning >>

Behandlingsmuligheder

Hvad kan der gøres? Det er svært at gøre noget ved selve tænderskæren, især når man sover. Så du må prøve at afhjælpe eller mindske symptomerne. Behandlingsmuligheder:

 • Bidskinner mod kæbesmerter og hovedpine. Både til at sove med og 
  til at gå med om dagen.
 • Arbejde med at bryde vanen, hvis du skærer eller presser tænder om dagen eller i specielle situationer.
 • Arbejde med afstresning, hvis stress er årsagen.
 • Genopbygge blivende tænder, hvis de er meget slidte.
 • Brug af akupunktur har vist sig som en mulighed, hvis man skærer tænder. 
  Også selv om man har brugt bidskinne i mange år. 

Tag en snak med tandlægen, der kan hjælpe langt de fleste, uanset hvad årsagen er og uanset alder. Måske gennem brug af akupunktur eller med en NTI bideskinne. En forholdsvis ny patenteret bideskinne, der benytter sig af en naturlig refleks, som gør, at vi ikke bider hårdt sammen, når vi har noget mellem fortænderne.

Lindring af tandsmerter

Generelt lindres tandsmerter og let tandpine ofte med Ibuprofen, der i håndkøb kan købes som Ipren. Kan for at opnå forbedret effekt evt. kombineres med Panodil, der virker febernedsættende.

Andre artikler


Jobansøgning og CV

Lad MYADVIZER skrive din ansøgning og dit CV og kom til jobsamtale. Det gør 8 ud af 10 jeg har hjulpet.

Læs mere