Tandlægeskræk - odontofobi

Næsten halvdelen af den danske befolkning er nervøse for at gå til tandlægen. Og så er der dem, der er så angste, at de holder sig mest muligt væk. Men det er muligt at gøre noget ved sin tandlægeskræk. Omkring 40% af den danske befolkning, er almindeligt nervøse eller bange for at gå til tandlægen. Men for 10% eller hver tiende dansker drejer det sig ikke bare om almindelig nervøsitet. Her er tandlægeskræk så udtalt, at man fuldstændig undgår behandling eller udsætter den i årevis. Angsten er blevet til en fobi over for tandbehandling eller odontofobi, som det også kaldes. Når man først har fået tandlægeskræk, bliver det let en ond cirkel, hvor man får skader på tænderne, fordi man undgår tandlægen. Det fører til dårlig samvittighed, som så igen forstærker angsten. Og så er den onde cirkel i gang.

Smertedefinition

Definition: Smerte er en ubehagelig sensorisk og følelsesmæssig oplevelse, relateret til virkelig eller mulig vævsskade, eller til en oplevelse der beskrives som om en vævsskade forelå. Smerte er subjektiv. Hvert individ lærer meningen med ordet gennem egne erfaringer, relateret til oplevelse af smerte i den tidlige barndom. Kilde: International Association for the Study of Pain (IASP)

Årsager tandlægeskræk

Når det gælder en egentlig fobi for at gå til tandlæge, er der mange grunde til, at man får det så skidt. Det er ofte en angst for ikke at kunne styre noget som helst. Den fobiske oplever tandlægeverdenen som meget fjendtlig og er bange for ikke at kunne magte forskellige situationer hos tandlægen, men ofte er der også andre psykiske problemer, som gør, at man ikke kan overskue det. Syv ud af ti har fået grundlagt deres angst i barndommen, hvor de har haft dårlige oplevelser hos tandlægen. Og så har de lært, at det er ubehageligt at komme til tandlæge, og at de ikke kan stole på tandlæger. Angst drejer sig også om social indlæring og kan ske i kraft af fordrejninger. Tro og tillid til tandlægen er vigtigst.

Gode råd, hvis du er bange

Her 10 gode råd fra Forsknings- og BehandlingsCenter for Tandlægeskræk i Århus, og Klinik for Psykologisk Behandling & Forskning i København, hvis du er bange for at gå til tandlæge:

  1. Erkend din angst. Husk, at du er en af de mange, der er bange – og det er ikke flovt at være bange. Fortæl tandlægen, når du er bange. 
  2. Stil krav til tandlægen. Lav præcise aftaler om behandlingen, så I har de samme forventninger. Bed ham eller hende holde pauser, hvis du har brug for det. Du har ret til at være med til at bestemme behandlingstempoet.
  3. Det er vigtigt at møde veludhvilet op til behandling. Vælg den bedste behandlingstid for dig, hvor du er udhvilet, eller hvor tandlægen har mindst travlt.
  4. Forbered dig ved at indøve en eller anden form for afslapningsøvelse. Har du lært afspændingsøvelser (yoga, fødselsforberedelser), kan du også anvende disse teknikker i tandlægestolen. Brug fx musikbånd specielt til afslapning efter aftale med tandlægen. Mange tandlæger har walkmans og et udvalg af bånd. Ellers brug eget musikbånd.
  5. Sig fra, når det gør ondt. Husk, at du er den eneste, der ved, hvornår det gør ondt.
  6. Bed om lokalbedøvelse eller lattergas, når du har brug for det.
  7. Det er i orden at bede tandlægen om et håndspejl, hvis du gerne vil følge med i, hvad tandlægen laver.
  8. Tag en ven/veninde med til tandbehandling, hvis det gør dig mere tryg.
  9. Tal med tandlægen om dine problemer. Forvent, at han eller hun forstår dig, Hvis ikke tandlægen vil eller kan forstå dine problemer, har du ret til at skifte tandlæge.
  10. For at opbygge gode vaner og for at markere din vilje til at vedligeholde et tillidsforhold så gå hyppigt til tandlæge, helst hver 3. eller 4. måned. Overhold de aftalte tidspunkter og meld kun afbud i god tid, hvis det bliver absolut nødvendigt.

Smertefri bedøvelsesmetode

Bedøvelse er nødvendig, når man skal undgå smerter. Mange mennesker er bange for bedøvelse, hvorfor flere og flere tandlæger tilbyder f.eks. overfladebedøvelse med creme eller laser eller lattergas før prikket. Samtidig gør en ny computerstyret bedøvelsesmetode med 'The Wand', at mange klinikker i dag kan tilbyde en smertefri bedøvelsesmetode, der på ”magisk” vis tryller smerten væk. Teknologien ligner ikke den traditionelle sprøjte og føles ikke som en sprøjte. Faktisk holdes nålen som en pen og ser ud som en pen. Den computerstyrede bedøvelsesmetode har udover at være smertefri også den fordel, at man som patient ikke har fornemmelsen af at være bedøvet eller lammet i halvdelen af ansigtet, efter at behandlingen er færdig. Årsagen er den computerstyrede dosering og det, at bedøvelsen kun virker helt lokalt ved den tand, der skal behandles. Bedøvelsen sker med en ganske lille og tynd kanyle, som stort set ikke kan mærkes og ikke føles nær så ubehagelig som den traditionelle bedøvelsesmetode. - Se beskrivelse af moderne teknikker og klinikydelser, der gør tandlægebesøget mindre smertefuldt. Klik smertefri tandbehandling >>

Andre artikler


Jobansøgning og CV

Lad MYADVIZER skrive din ansøgning og dit CV og kom til jobsamtale. Det gør 8 ud af 10 jeg har hjulpet.

Læs mere