Av min tand, tandpine og tandlægevagt

Tandpine er som oftest udtryk for en betændelsesproces i tandnerven eller den omkringliggende knogle eller i tandkødet. Smerten kan være forårsaget af, at betændelsen giver hævelse og overtryk inde i tanden eller knoglen, eller at tandens nerve er blevet irriteret på grund af en ny fyldning eller slag på tanden, men kan også opstå omkring tænder med paradentose. Og tænder i frembrud – det gælder specielt hos helt små børn, når de begynder at få tænder. Det kan dog også ske senere i livet, når visdomstænderne bryder frem, og der måske ikke er plads nok i munden. Eller der kan være tale om et ubehandlet hul i en tand, tandrodsbetændelse eller betændelse ved tandens rodspids, som kan udvikle sig til en tandbyld. - Stærke tandsmerter kræver tandlægehjælp med det samme.

Tandsmerter og ondt i en tand

En let tandpine eller lidt ondt i en tand kan klares med smertestillende tabletter, men bestil samtidig tid hos din tandlæge, inden det bliver værre, for det bliver det. Tandsmerter lindres bedst med Ibuprofen, der i håndkøb fås under navnet IPREN Dosis voksne: 1-2 Ipren tabletter (2-400 mg) efter behov, 3 gange i døgnet. Kan evt. kombineres med Panodil for at forbedre effekten (250–500 mg, 3 gange dagligt). Smerter fra tandkød og svælg behandles med Klorhexidin (0,1–0,2%) 2 til 3 gange dagligt i kombination med Ipren, Panodil el. Kodimagnyl som smertestillende. Infektion med smerter behandles med Penicillin, der skal udskrives af læge eller tandlæge. Men uanset hvad, søg tandlæge ved optræk til tandpine og ved kraftige smerter, der ikke lindres af smertestillende tabletter og ved store hævelser, tandbyld og feber. - Klik vagtapoteker og døgnåbne apoteker >>

Tandlægevagten - din tandpinevagt

Tandlægevagten København, Oslo Plads 14 og Tandpinevagten Århus, Frederiksallé 20. I det øvrige land befinder Tandlægevagten sig oftest på skadestuerne. - Her tandvagten i en række byer:

 TANDLÆGEVAGT  OMRÅDE / BY TELEFON
 København  Tandlægevagt, Oslo Plads 14, Østerport 70 25 00 41
 Nordsjælland  Tandlægevagt, Carlsbergvej 13, Hillerød 70 25 00 41 
 Nykøbing Falster  Tandlægevagt, Nørregade 21B, Nykøbing F 29 60 01 11 
 Slagelse  Tandlægevagt, Æblehaven 2, Slagelse 29 60 01 11 
 Odense  Tandlægevagt, Heden 7, 3.sal, Odense 65 41 45 51
 Esbjerg  Tandlægevagt, Nørregade 63A, Esbjerg  65 41 45 51
 Aarhus  Tandlægevagt, Frederiks Allé 20, Aarhus 40 51 51 62
 Holstebro  Tandlægevagt, Lægaardsvej 12, Holstebro 40 51 51 62
 Aalborg  Tandlægevagt, Filstedvej 10, Aalborg 70 20 02 55
 Bornholm  Tandlægevagt, Vagthavendes Klinik 21 17 41 47
 TANDSKADEVAGT    
 Region Hovedstaden  Tandskadevagten fx knækket tand 1813 
 Region Sjælland  Tandskadevagten fx stort tandtraume 70 15 07 08 
 Region Syddanmmark  Tandskadevagten fx tandskade børn 70 11 07 07 
 Region Midtjylland  Tandskadevagten fx slået stort stykke af tand  70 11 31 31
 Region Nordjylland  Tandskadevagten fx tand slået ud 70 15 03 00
  Aarhus - privat tandvagt   Sct. Clemens Torv 15, 2., Århus C  53 38 82 88

I områder, hvor der ikke er etableret nogen tandlægevagtordning, henvender en del patienter sig til lægevagten, hvis de har tandpine. Imidlertid er læger ikke uddannet til at behandle tænder og står derfor ofte magtesløse, når man møder op med tandpine eller ødelagte tænder. I tilfælde af en alvorlig tandskade fx en udslået tand, og hvor man står uden lokal tandlægevagt, bør man dog alligevel kontakte skadestuen. - Klik lægevagten >>

Tandlægevagten betales kontant

Opstår akut tandpine udenfor din tandlæges sædvanlige åbningstid, er det som nævnt muligt at kontakte Tandlægevagten. Her kan du dog IKKE bestille tid, men kræver at du møder frem. Alle får tilskud til behandling mod fremvisning af det gule sygesikringskort, men tilbage er din patientandel hvilken du skal betale kontant. Egen betaling hos tandlægevagten udgør typisk mellem kr. 900 og 1.100. Hertil kan forekomme vagttillæg. 

Tandpine kan forværres ved flyvning

Smerten i en tand kan forværres, når det atmosfæriske tryk ændres, ved start og landing. Fænomenet kaldes barodontologi og har været kendt siden ballonflyvningens barndom. Årsagen til, at tandproblemer kan forværres i højderne, ligesom tilfældet også kan være på store dybder er, at en allerede skadet tand påvirkes af ændringer i det atmosfæriske tryk. Når man allerede er i luften, kan man ikke rigtig gøre noget. Det eneste råd, er, at man regelmæssigt lader sine tænder undersøge, og ikke venter, til der opstår problemer. 

Av min tand - to slags tandpiner

Den ene er hvor nerven inde i en tand er blevet irriteret på grund af et hul (caries) i tanden eller en ny fyldning i tanden eller slag på tanden. Den anden er betændelse omkring tandens rodspids inde i kæben, fordi nerven er død og inficeret af bakterier på grund af slag på tanden eller hul i tanden eller stor fyldning i tanden. Tandpine føles som en dunken i tand eller kæbe. Samtidig vil tanden typisk være meget følsom for koldt/varmt og sødt/surt. Andre symptomer kan være ømhed ved tygning, spænding i kæben og hævelse uden for tanden, evt. feber (Panodil virker febernedsættende). Kæbehulebetændelse kan føles som tandpine i flere tænder i overkæben på en gang. Symptomer er stærke smerter over kæbehule, feber og pus fra næsebor. Kæbehulebetændelse kan opstå i forbindelse med betændelse i tænderne (rodspids,tandrodsbetændelse) og behandles med antibiotika.

Andre artikler


Jobansøgning og CV

Lad MYADVIZER skrive din ansøgning og dit CV og kom til jobsamtale. Det gør 8 ud af 10 jeg har hjulpet.

Læs mere