Tandproteser. Tandlæge når man har protese?

Ja, man bør gå til tandlæge mindst én gang om året. Gummen, som protesen sidder på svinder med årene. Svindet får protesen til at side dårligt fast, men der er meget stor forskel på hvad der sker med gummerne og nogle patienter er meget plaget af at gummerne svinder hurtigt. Svindet medfører ofte at man får et sammenbidt udseende, eller at munden virker indfalden. Som protesebruger bør man derfor få foretaget et årligt eftersyn af protese og mundhule samt oppolering af protese.

Protese når gummen svinder

Når gummerne er svundet, skal protesen "stilles om". Tandlægerne kalder denne behandling, hvor der fyldes ud i protesen for en rebasering eller en underforing. Nogle mennesker har behov for en underforing med hyppige mellemrum, andre kan måske klare sig med én hvert femte år. Under alle omstændighed må det anbefales, at få protesen kontrolleret hos tandlægen én gang om året. Bliver gummesvindet meget stort, uden protesen tilpasses, medfører det at protesen kan forårsage stor skade på gummerne eller øvrige mundhule. Gummerne svinder også hurtigere, og derved forringes protesens funktion yderligere. Man skal passe på sine gummer, de skal holde hele livet. Det er ikke blot hensynet til gummesvindet, at protesen skal efterses og justeres. Der kan opstå betændelse eller svamp og undertiden meget alvorlige sygdomme. Det er ikke altid man selv kan mærke det, men det skal alligevel behandles.

Blød tandbørste til gummer

Det er vigtigt at børste gummer og gane med en blød tandbørste for at stimulere blodcirkulationen. Har man delprotese, er det vigtigt at bøjler og tænder holdes rene, så man undgår caries (huller) i bøjletanden. Husk også grundig børstning af evt. naturlige tænder, der jo holder delprotesen fast. Børst protesen grundigt på alle flader, og langs tænderne, så der ikke sidder belægninger, eller madrester mellem tænderne. - Læg protesen i vand om natten. Gummer og gane har godt af "hvile" og der kommer ilt til slimhinderne i munden. Er svamp i munden et problem, skal tandlæge eller læge kontaktes, så der kan udskrive en effektiv svampekur i form af salve eller tabletter.

Rengøring af tandproteser

Tandproteser og mundhygiejne. Tandproteser skal som naturlige tænder, børstes morgen og aften, og det er en god idé at skylle protesen grundigt efter hvert måltid. God mundhygiejne er vigtig, så man undgår dårlig ånde. Brug en protesetandbørste med flydende protese rensemidel, håndsæbe eller en tandpasta uden slibemiddel. Eksempelvis Zendium Sensitive, der har en lav slibeværdi på 48 og indeholder et ekstra mildt slibemiddel, og derfor skåner protesen mod slibeskader. Undgå tandpasta med slibemiddel, der vil ridse protens overflade og gøre den mat og slidt. Du kan også bruge rensemiddel i tabletform fx Steradent Tabs eller Corega Tabs, der desinficerer og modvirker bakteriedannelse - antibakteriel proteserengøring på få minutter. Corega kan bl.a. købes på Apoteket og hos Matas

Misfarvning af proteser

Misfarvning. Hvis din protese er blevet misfarvet, kan du lægge den i blød, i en opløsning med Biotex. Du kan også lægge protesen i ren eddike, hvis der er kommet tandsten på protesen. Husk at børste og skylle protese grundigt bagefter.

Tandsten på proteser

Bland ½ vand og ½ husholdningseddike i et vandglas. Læg proteserne i opløsningen natten over. Tandstenen er nu blevet blød og kan skrabes af med en tandstik eller plasticpind, men undgå noget der kan ridse.

Protesers fæstneevne

Fæstneevne. Mund og slimhinder forandrer sig med alderen. Det betyder, at protesen mister sin pasform. Hvis ikke protesen justeres, kan der opstå tale og tyggebesvær. Er man uheldig, kan der opstå tryksår, svampeinfektioner og muskelproblemer. Fx er Corega ultra creme et produkt udviklet til at fastgøre proteser og forhindre madpartikler i at trænge ind mellem protese og gummer, hvilket øger komforten. Protesen kan gå i stykker, hvis man taber den. Det kan undgås, hvis man fylder lidt vand i håndvasken, så protesen lander blødt. Er uheldet ude så kontakt din tandlæge. Vanskelige belægninger fx tandsten kan være svære at fjerne uden at beskadige protesen. Kontakt din tandlæge og få renset og oppoleret protesen.

Tandproteser er erstatning for manglende tænder. Proteser vil aldrig føles som ens egne tænder, man skal vænne sig til dem, og man skal lære at bruge dem. Også selvom tandproteser i vore dage fremstilles så de ser naturlige ud, og er mere behagelige end tidligere.

Andre artikler


Jobansøgning og CV

Lad MYADVIZER skrive din ansøgning og dit CV og kom til jobsamtale. Det gør 8 ud af 10 jeg har hjulpet.

Læs mere