Tandregulering og bøjler

Ja, voksne kan også bruge bøjler. I dag kan alle uanset alder få rettet tænder - det er aldrig for sent. Samtidig er det muligt at vælge kosmetiske bøjletyper, hvor låsene sættes på tændernes bagside, så bøjlen ikke kan ses. Tidligere mente man, at tandregulering kun var for børn, men den teknologiske udvikling og nye bøjletyper har gjort behandlingen lettere og mere effektiv.

Tandretning, ortodonti

Tandregulering kaldes også for ortodonti. På latin betyder "orto" lige og "odonti" noget med tænder, sammenfattende noget med lige tænder. Tandlæger, der retter tænder, har en femårig specialistuddannelse fra en tandlægeskole, og kaldes for specialtandlæger i ortodonti. I Danmark får alle børn og unge under atten år tilbud om gratis tandregulering, hvis de har så skæve tænder, at tændernes og kæbernes sundhed på længere sigt kan være truet, eller hvis tandstillingen er så grim, at det kan være en psykisk belastning.

Apparaturet til tandkorrektion hos voksne er omtrent det samme som hos børn, men hos voksne kan kæbevæksten ikke påvirkes. Ved store tandstillingsfejl kan en kæbeoperation derfor være den eneste mulighed for behandling. De fleste voksne er imidlertid ikke særlig begejstrede for togskinner, fordi de er meget synlige. Man kan imidlertid også vælge tandfarvede, keramiske bøjler, som næsten ikke kan ses. Eller man kan vælge en bøjle hvor låsene sidder på tændernes bagside, som vist på foto, så bøjlen ikke kan ses.

Behov for tandregulering

Hvornår er der behov for tandregulering? Når der er behov for tandregulering, skyldes det ofte fejl i biddet, men kan også være kosmetiske årsager, som fx en hjørnetand, der sidder meget højt. Men tandregulering sker meget sjældent af kosmetiske grunde. Oftest finder tandregulering sted omkring 11-14 års alderen, men der vil være store forskelle. Af de vigtigste årsager til tandregulering kan nævnes: åbent bid i den forreste del af munden, som ofte gør det besværligt at tygge eller krydsbid i siderne i overmunden eller krydsbid i forreste del af kæben, hvor de nederste fortænder kommer på forsiden af de øverste fortænder, når man bider sammen eller fejl i biddet (distalbid) når undertænderne (og ofte underkæben) er placeret bag overtænderne eller ved trangstilling, der kan give både funktionelle og kosmetiske gener. Behandlingen kræver som regel fast bøjle og i mange tilfælde også fjernelse af blivende tænder.

Invisalign - usynlig tandregulering

Er der andre muligheder end 'togskinner'? I de tilfælde, hvor det drejer sig om milde tandstillingsfejl, kan Invisalign systemet, der består af en række gennem-sigtige plastskinner som jævnligt udskiftes under behandlingsforløbet, være et godt alternativ til de almindelige ’togskinner’. Hvis tænderne derimod skal rettes med en fast bøjle, kan man bruge tandfarvet bracket, for at formindske 'metal looket'. I så fald er buen det eneste metal, der ses.

Gør det ondt at få bøjle?

Det gør som regel ikke ondt at få bøjler på eller af, men der vil forekomme vis ømhed i tænderne i starten af behandlingen. Graden af ømhed er afhængig af, hvor meget tænderne skal flyttes og af personens smertetærskel, der er forskellig fra person til person. Ømheden vil gå over i takt med at tænderne har fundet deres nye plads. De fleste oplever ikke ømhed med bøjler fra Invisalign.

Hvor lang tid tager tandregulering

Jo større behandling - jo længere tid. Små behandlinger tager ca. ½ år, hvor en større behandling, hvor der måske skal fjernes blivende tænder, kan tage op til 3 år. En normal tandreguleringsbehandling med fast bøjle tager cirka to år. Når man er kommet i gang med sin tandretning, skal man gå til eftersyn/behandling hver 6.-8. uge.

Tager tænderne skade?

Tandretning kan, hvis uheldet er ude, medføre to typer skader på tænderne. Caries (huller) i tænderne, især langs tandkødet. Det er derfor meget vigtigt at man er ekstra grundig med sin tandbørstning mens man har togskinner på. Tandbørstningen vil blive kontrolleret ved hvert besøg hos tandlægen for at sikre, at du holder en god (sufficient) mundhygiejne. Der er ikke øget risiko for huller i tænderne ved Invisalign behandling. Det ses nogle gange - i forbindelse med brug af fast bøjle - at tændernes rødder bliver korte. Der kan accepteres lidt afkortning af rødderne uden, at det betyder noget for tændernes overlevelse. Det kan i sjældent tilfælde vise sig at være nødvendigt at afbryde behandlingen, hvis skaden på rødderne bliver mere udtalt. Der tages røntgenbilleder af tænderne under behandlingen for at kontrollere rodforholdene. - Kan jeg spise alt? Du kan spise helt normalt, men det er en god ide at være forsigtig med hårde ting som gulerødder/ æbler eller alt for seje ting f.eks. flødekarameller. Disse ting kan hive en bøjle af eller bukke tråden ud af facon.

Tilskudsmuligheder

Kan jeg få tilskud? Delvist ja, - det afhænger af en række faktorer: Børn under 16 år, der er berettiget til tandregulering, kan få dækket 65 % af udgifterne hvis de vælger at blive behandlet på en privat klinik, og ellers er behandlingen gratis i kommunal regi. Børn der ikke har fået tilbud om tandretning fra kommunal tandpleje og voksne: sygesikringen "danmark" yder tilskud til visse dele af behandlingen.

Hvad koster en tandregulering?

Prisen for en tandregulering afhænger af omfanget af behandlingen. For en voksen person fås behandlinger ned til ca. 10.000 kr. før evt. tilskud fra Sygesikringen Danmark, men den typiske behandling koster mellem 20.000 og 30.000 kr. Og som for alle andre behandlinger kan også tandregulering betales i rater med KRONEkonto. Henvend dig til en specialtandlæge i ortodonti for en uforpligtende konsultation og få i denne forbindelse et skriftligt prisoverslag.

Andre artikler


Jobansøgning og CV

Lad MYADVIZER skrive din ansøgning og dit CV og kom til jobsamtale. Det gør 8 ud af 10 jeg har hjulpet.

Læs mere