Tandudtrækning og sårpleje 

I langt de fleste tilfælde er tandudtrækninger ukomplicerede og hurtigt overstået. Der er dog tænder som af forskellige grunde ikke kan fjernes på almindelig vis, og som derfor skal deles. Så er der tale om en operativ fjernelse af tanden. Et røntgenbillede vil vise, hvordan rødderne ser ud, om tænderne sidder godt fast i kæben eller allerede er begyndt at løsne sig. Vurderer tandlægen, at der kan blive problemer, vil det være en kæbekirurg der foretager indgrebet. Efter tandudtrækning må forventes lette smerter og et vist ubehag, men oftest ikke mere end et par smertestillende piller fx Paracetamol kan dulme.

Hvornår skal en tand fjernes?

HVIS der er for lidt plads til en visdomstand eller anden tand. - HVIS der er så mange huller (karies) i en tand at den ikke kan reddes med fyldninger eller krone, og en udtrækning vil være den bedste løsning for at undgå yderligere skade på tandkød, væv og knogle. - HVIS fremskreden paradentose har løsnet en tand så meget at først når tanden er væk, vil man kunne få renset tandkødslommerne tilstrækkeligt til, at knoglen kan hele uden problemer, og ny behandling igangsættes med implantat og krone. - HVIS en tand er knækket eller beskadiget ved en ulykke, kan det til tider vise sig nødvendigt at fjerne hele tanden. - HVIS en rodbehandlet tand overbelastes og flækker. Flækker tanden på langs, er der kun én udvej, og det er at trække tanden ud.

Simpel tandudtrækning

Det typiske forløb vil være, at tandlægen først tager et røntgenbillede af den tand, der skal fjernes, for at vurdere hvorvidt der er tale om et ukompliceret indgreb, eller om der evt. er behov for en kæbekirurg. Hvis tandlægen selv kan udføre indgrebet, lokalbedøves tanden derefter. Når virkningen er indtruffen, vil tandlægen rokke tanden frem og tilbage for at løsne tanden fra vævet, der holder den på plads i knoglen. Derved bliver der mere plads mellem tanden og knoglen, og tandlægen kan bruge et instrument (tang), der hjælper med at løsne tanden helt. Der vil typisk ikke være smerter forbundet med at tanden rokkes løs, men man vil kunne føle tandlægens træk/tryk med tanden. Enkelte gange sidder tanden for godt fast til at blive rokket løs. Her vil tandlægen ofte skære tanden i mindre stykker for at trække den ud i etaper. Som følge heraf kan det være nødvendigt at sy et par sting, for at holde sammen på hullet. Når tand og rødder er ude, vil tandlægen placere noget stof, der kan opsuge blodet fra hullet. Patienten skal tygge let sammen om materialet, så der opretholdes et let pres mod den tomme plads. Efter en times tid vil blødningen som regel stoppe. Når bedøvelsen fortager sig, vil der givetvis være nogen ømhed og måske hævelse i kæben. Tag derfor to tabletter Panodil, Pamol, Paracetamol eller andet, inden bedøvelsen holder op. Vurderer tandlægen, at du får behov for yderligere smertestillende midler, vil du få en recept med hjem fra klinikken.

Operativ tandudtrækning

Eksempelvis en forskudt hjørnetand i den situation, hvor pladsmangel gør, at hjørnetanden ikke kan finde plads i tandrækken. Tanden forbliver derfor siddende i kæben, vendende enten mod ganen el. kinden (retention). En operativ udtrækning bliver typisk nødvendig i følgende situationer: ved betændelse af knogle og bløddele omkring tanden, ved cystedannelse omkring tanden, ved fare for beskadigelse af rødder el. forskydning af nabotænder grundet tryk fra hjørnetanden, der prøver på at komme frem, når den retinerede tand agerer kilde til almensygdom eller forårsager ansigtsneuralgi (smerter i ansigtet) og inden man integrerer en kunstig tand. Den operative udtrækning vil typisk ske under lokalbedøvelse, hvor slimhinden løsnes fra ganen eller tandforlængelsen, alt efter tandens placering. Knoglen fjernes med et bor, indtil tanden ved hjælp af en tang eller et grebinstrument kan trækkes ud. Såret bliver syet sammen og kan i visse tilfælde også dækkes af en plade, der fjernes efter 8-10 dage. Efter behandling kan der optræde hævelser og smerter i forbindelse med såret samt vanskeligheder med at åbne munden, hvilke dog aftager efter et par dage. Helingsprocessen varer normalt op til otte dage.  

Sårpleje tandudtrækning

Det at få fjernet en tand er en lille operation, der ikke kan undgå at medføre et vist ubehag, men du kan her læse om, hvad du kan gøre, så generne bliver så små som muligt.

  • Såret: Når tanden er trukket ud, skal såret have ro. Derfor tag den med ro og undgå at være fysisk aktiv det første døgn efter tandudtrækningen. For megen aktivitet kan øge presset på såret og give blødninger. Undgå at røre ved såret. Det gælder både med tunge, fingre, lommetørklæde eller andet og undlad at ”pille” i det med tungen eller at ”suge” såret. Undlad derfor også at bruge sugerør, når du drikker noget. Lig højt med hovedet på en ekstra hovedpude den første nat.
  • Smerter: De første timer er mund og sår bedøvet, og det vil derfor ikke gøre ondt. Når bedøvelsen er væk, kan der komme ømhed og lettere smerter. Tag derfor 2 tabletter Panodil, Paracetamol eller andet, inden bedøvelsen holder op. Derefter 2 tabletter tre-fire gange dagligt, hvis du føler det nødvendigt. Børn skal følge medicinpakkens anvisninger. Er det tandlæger der har udleveret medicinen, skal tandlægens anvisninger følges. Kommer der alligevel stærke smerter, bør du søge råd hos tandlægen. Måske er det nødvendigt med receptpligtig smertemedicin eller anden smertelindrende behandling. Der kan også være brug for en nærmere undersøgelse af såret.
  • Hævelse: Det er helt almindeligt, at kind og tandkød hæver, når du har fået fjernet en tand. Kolde omslag kan formindske hævelsen. Læg en ispose eller et koldt, fugtigt håndklæde på kinden, hvor tanden er fjernet. Gør det et kvarter hver time de første par timer. Alternativt kan du sutte på en isterning. De følgende dage kan moderat varme anvendes i form af varmelampe eller varmepude i 10 min., 2-3 gange daglig. Nogle vil opleve, at kinden misfarves og bliver lidt blågul. Det er helt normalt og vil fortage sig i løbet af 3-4 dage. Hævelsen bliver som hovedregel større de to første dage og vil herefter aftage. Hvis hævelsen tiltager i størrelse, optræder der synkebesvær eller temperaturstigning, så kontakt din tandlæge.
  • Mundskylning: Skyl ikke munden den dag, tanden er fjernet, og gør det under ingen omstændigheder de første to timer. Såret får ikke fred til at hele, så længe du skyller munden. Dagen efter derimod, kan du skylle munden med Brintoverilte 3%, opløsning til desinfektion af sår og til skylning af mund efter tandudtrækning eller klorhexidin fx Corsodyl Mundskyllevæske, der virker mod bakterier og kariesdannelse. Corsodyl med 0,2 procent Klorhexidin anvendes som beskyttende middel før og efter operative indgreb og ved tandkødsbetændelse. Corsodylnedsætter risikoen for infektion og er stærkere end apotekets Klorhexidin, og bruges kun i perioden. Efter operativ fjernelse, hvor såret er syet skylles munden den første dag meget forsigtigt. De følgende dage skylles grundigt efter måltiderne samt morgen og aften, indtil trådene er fjernet.
  • Tandbørstning: Det er vigtigt for helingen, at munden holdes ren. En uren mund giver større risiko for infektion i såret. Husk derfor at børste tænderne som sædvanligt, men pas på ikke at børste hvor såret og evt. tråde er.
  • Kost: Vent med at spise til bedøvelsen er forsvundet - og undgå at spise og drikke de første 2 timer efter tandudtrækning. Spis afkølet kold mad, der er blødt eller flydende, den første dag, da varm mad og drikke kan medføre blødning fra såret. De følgende dage ændres kosten gradvis til normal konsistens. Det er vigtigt, at kosten er nærende og vitaminrig og spis gerne rigeligt idet kroppen bruger energi på at hele såret. Undgå at tygge i den side af munden, hvor tanden er fjernet. Skyl munden i rent vand efter hvert måltid, så madrester ikke bliver liggende i såret.
  • Alkohol: Undgå alkohol det første døgn. Alkohol øger blodtilførslen til såret og kan give anledning til efterblødninger, som forsinker sårets heling.
  • Efterblødning: Det er helt normalt, at der den første dag vil sive lidt blod fra såret, specielt når lokalbedøvelsen ikke længere virker. Det kan se værre ud, end det er, fordi blodet blander sig med spyttet. Blødningen kan behandles ved i opretsiddende stilling at lægge en fast, ikke for lille tampon af gaze evt. en tepose over såret (ikke ned i såret). Bid så sammen, så tamponen trykker på sårkanterne, og hold munden lukket i en halv time. Det kan være nødvendigt at udskifte tamponen et par gange. Lykkes det ikke at standse blødningen, bør du kontakte din tandlæge. Kan det ikke lade sig gøre, skal du kontakte en anden tandlæge, læge eller skadestue.
  • Rygning: Sugeeffekten ved rygning kan tømme såret for den blodansamling, der er nødvendig for normal heling. Generelt forsinker rygning sårheling og bør undgås.
  • Efterbehandling: Hvis det har været nødvendigt at sy efter fjernelse af tanden, skal trådene normalt tages ud af tandlægen efter fem-seks dage. I sjældne tilfælde kan der komme betændelse i såret, så hullet efter tanden ikke lukker sig. En betændelse vil give smerter, dårlig ånde og dårlig smag i munden og kræver efterbehandling hos tandlægen. - Er du i tvivl eller utryg så ring til din tandlæge og få råd og vejledning.

Mistet én tand eller flere

Når man kun mangler en enkelt tand, vil et implantat med en krone sandsynligvis være den bedste løsning til at genvinde tyggefunktionen og det naturlige udseende. Mangler man flere tænder, vil en bro eller flere enkeltkroner givetvis være den bedste løsning til at genoprette tyggefunktion og udseende. Hvis man mangler alle tænderne i over- eller undermunden, kan man enten få en hel bro, der bliver støttet af implantater, eller en hel protese, der holdes fast med implantater. Hvad, der er den bedste behandling, afhænger af den enkeltes situation og personlige ønske. Typen og mængden af knogle og dit sammenbid vil også spille en rolle for, hvad der vil være den bedste løsning.  

Tændernes funktion

Mennesket får 20 mælketænder, som alle falder ud inden puberteten og erstattes med 32 blivende tænder. Heraf 8 fortænder, 4 hjørnetænder, 16 kindtænder og 4 visdomstænder, hvis ellers alle tænder er anlagt. Tænderne har mange funktioner fx skal de findele maden, hjælpe til dannelse af ord under tale, og så har de stor betydning for vores udseende. Hvis man mangler mange tænder i munden, går det ikke blot ud over ens evne til at tygge, men også ens psykiske velbefindende, livskvalitet og sociale kontakt bliver ramt. Kun, hvis man har mindst 20 naturlige tænder (egne tænder) i munden, har man et funktionelt tandsæt.

Andre artikler


Jobansøgning og CV

Lad MYADVIZER skrive din ansøgning og dit CV og kom til jobsamtale. Det gør 8 ud af 10 jeg har hjulpet.

Læs mere