Piercinger i munden

Ja, der er gener forbundet med piercing i munden, specielt i den første tid. Også selvom du har en god mundhygiejne. Imidlertid er piercinger blevet mere og mere almindelige. I mundregionen er de almindeligste piercinger underlæbepiercinger og tungepiercinger, men også piercinger af overlæbe og kind kan lade sig gøre. Generelt kan piercinger i mundhulen medføre savlen og talebesvær - og tandskader. 

Tandkød og orale piercinger

Tænder og tandkød tager skade af tungepiercinger og læbepiercinger viser undersøgelser fra bl.a. New Zealand og Belgien, hvor fire ud af fem læbepiercede har områder i munden, hvor tandkødet har trukket sig tilbage. Én ud af tre tungepiercede har samme problem. Konsekvenserne er følsomme tandrødder og forøget risiko for paradentose. Det er Tandlægeforeningens vurdering, at vi her i landet ser skader, som følge af tunge- og læbepiercinger, på 40 til 50 pct. af alle med orale piercinger.

Gener kind- og læbepiercinger

Gener ved kindpiercing og læbepiercing er fx, at du kan få udslæt / overfølsomhed omkring piercingen, at du kan få skader på tandkødet, at der kan opstå skader/slid på tændernes flade, at du kan opleve nedsat eller ændret følsomhed, at du får tyk hud omkring piercingen. Det der oftest sker ved læbepiercinger, er, at piercingen rammer ind på tandkødet, som bliver irriteret og trækker sig tilbage. Her er risikoen, at der nemmere opstår parodontose. Når tandkødet først har trukket sig tilbage, kommer det sjældent op igen. Også ved læbepiercinger ses tandskader, hvor et stykke af tænderne knækker af, fordi piercingen rammer tanden.

Gener ved tungepiercing

Tungepiercinger. Gener ved tungepiercing er fx, at du savler mere end normalt, at du kan opleve talebesvær, at du får nedsat følsomhed, at tungen bliver tyk omkring smykket/staven, at du kan få tandskader fordi tungen bevæger sig, og metalkuglen slår imod tænderne. De tandskader der oftest ses efter tungepiercing, er at der knækkes et stykke af en tand, fordi man kommer til at tygge på piercingen. Ofte ses også infektioner ved tungepiercinger. Er du blevet piercet i tungen, er det normalt, at tungen hæver meget i den første periode. Ofte går der 3 uger før hævelsen falder. Ømhed i og omkring piercingen, mens den heler, er også normalt. Det kan være en god idé, at sutte på isterninger de første 2-3 dage efter en mundpiercing, da det hjælper på hævelsen. 

Piercinger kræver god mundhygiejne

Husk ikke at pille ved din nye piercing, giv den ro til at hele. Lad ikke andre røre ved den, da det er en af de hyppigste årsager til betændelse. Ved tunge og læbepiercinger bør man de første to til tre uger undgå at kysse. En overfladeheling varer fra tre uger til to måneder. En gennemheling kan vare op til seks måneder. Tag ikke dit smykke ud i længere tid af gangen, før piercingen er helet. Tag derefter regelmæssigt smykket ud og rens det, men rør kun ved piercingen og piercingsmykket med helt rene hænder, hold din mund ren, undgå rifter og bliv jævnligt tjekket af din tandlæge for skader.

Infektion og betændelse

Den mest almindelige risiko ved piercing er betændelse. Når hud eller slimhinder gennembores, er der risiko for betændelse enten med de bakterier, som findes naturligt på stedet. Eller med mikroorganismer, der kommer fra eksempelvis det redskab, der bliver brugt til at pierce med. Det er især streptokokker og stafylokokker som er problemet. Men også bakterier som E. coli (Escherichia coli) kan være årsag til infektioner. I første omgang vil betændelsen som regel sidde lokalt omkring piercingen, hvor den kan vise sig som bylder. I værste fald kan infektionen brede sig så man risikerer en blodforgiftning, der kan være dødelig, hvis man ikke kommer under behandling i tide.

Forebyg infektion efter piercing

Efter piercing. Når du har fået lavet en piercing i eller omkring munden, er det vigtigt, at du skyller munden eller renser omkring munden to gange om dagen med en saltvandsopløsning eller andet, der kan forebygge infektion fx Brintoverilte DAK 3% (hydrogenperoxid) blandet med rent vand. En særlig brintoverilte opløsning til desinfektion af sår og til skylning af mund efter tandudtrækning. Hvis du har fået en piercing i munden, er det også vigtigt, at du skyller munden med koldt vand efter hvert måltid i de første 10 dage. Hvis du har fået betændelse i piercingen, bør du søge læge. - Klik sårpleje, blister og mundskylning >>

Allergi

Risikoen for allergi stiger betydeligt, når man gennemborer hud eller slimhinde og lader såret være i varig kontakt med et fremmedlegeme. Især smykker af uægte materialer kan give allergi. Specielt nikkelallergi er en risiko. Smykker bør derfor være fremstillet af ædle metaller, dvs. uden nikkel. Er man allergiker bør man grundigt overveje piercing og evt. diskutere dette med egen læge.

Ingen lovgivning

Her i landet er der aktuelt ingen lovgivningskrav til hverken hygiejne eller krav om autorisation af piercere eller deres klinikker. Du må selv vurdere, om hygiejnen er god, og pierceren professionel. - Dog har Sundhedsstyrelsen forbudt ’Dermal Anchor Piercing’, hvor man får indsat en lille metalplade under huden med et smykke udenpå. De særlige piercinger har Sundhedsstyrelsen forbudt, fordi de betragtes som mindre operationer. Hos Statens Serum Institut registreres årligt mellem fem og ti tilfælde af smitte med hepatitis B eller C (leverbetændelse), der kan spores direkte tilbage til udførelsen af tatoveringer og piercinger.

Andre artikler


Jobansøgning og CV

Lad MYADVIZER skrive din ansøgning og dit CV og kom til jobsamtale. Det gør 8 ud af 10 jeg har hjulpet.

Læs mere