Skal visdomstænder fjernes?

Nej, kun ved problemer. Visdomstænder er en normal del af det voksne tandsæt på 32 tænder. Hvis alle tænder er anlagt, har vi 4 visdomstænder, én i hver side af både over- og undermund. En del visdomstænder når dog aldrig at bryde frem til normal funktion, enten fordi der ikke er plads til dem i kæben, eller fordi frembruddet simpelthen går i stå og tanden bliver nede i kæben, og ikke kommer frem i munden. En sådan visdomstand, kan forårsage ødelæggelser på nabotænder.

Visdomstænder, der typisk skal fjernes

Det er de tænder, der giver symptomer eller ikke kommer helt på plads eller, hvis der er:

  • Hul i visdomstanden eller tanden foran
  • Paradontose på tanden foran
  • Særlige problemer med bidforhold
  • Betændelse omkring visdomstanden
  • Når tandkødet sidder ud over visdomstanden som en løs lap
  • Dannet et væskefyldt hulrum (en cyste) omkring kronen
  • Visdomstanden ligger nede i kæben og gnaver på tanden foran.

Derimod fjernes visdomstænder ikke, hvis de ligger begravet i kæben uden at gøre skade.

Hvornår kommer visdomstænder

Hvornår kommer visdomstænder? Visdomstænderne er de sidste tænder, som bryder frem, normalt i 16-20 års alderen eller senere. De er så de bagerste store kindtænder. Imidlertid mangler en del mennesker én eller flere visdomstænder. Måske er de slet ikke anlagt og man har derfor kun 28 tænder. Faktisk er naturen ved at "afskaffe" visdomstænderne. Ifølge forskere skyldes det, at menneskets kæbeparti er blevet mindre, og der ikke længere er plads til alle tænderne. 10 pct. af befolkningen mangler fra fødslen anlæg til visdomstænder. Det sene frembrud har givet tænderne navnet - visdomstænder. Men det er som nævnt ikke altid at man får sine visdomstænder.

Hvornår skal tanden fjernes?

Skal man vente med at fjerne visdomstænderne, til de giver problemer? Hvis en visdomstand skal fjernes, bør det gøres, inden den/de giver symptomer som fx hævelse og betændelse. Risikoen for langvarig betændelse og smerter efter behandling er stor, hvis der er betændelse og andre symptomer, når man fjerner tanden. Det er derfor en god idé at tale visdomstænder med tandlægen, og samtidig få kontrolleret tilstanden ved røntgenundersøgelse.

Evt. betændelsestilstand

Betændelse ved visdomstænder. Der findes en lomme omkring den delvist frembrudte visdomstand, hvor bakterier kan finde vækstbetingelser og forårsage infektion, som viser sig i form af rødme, hævelse, smerte og indskrænket mundåbning. Man kan godt behandle betændelsen midlertidigt, men som oftest vil den relevante behandling være, at visdomstanden fjernes.

Delvist frembrudt visdomstand

Hvad sker der ved ikke at fjerne en delvist frembrudt visdomstand? Måske sker der ingeting, især hvis tilstanden har bestået i flere år. I andre tilfælde dannes en lomme mellem visdomstanden og anden kindtand. Lommen kan være grobund for bakterier, som forårsager caries (huller) eller paradentose (tandløsningssygdom) og give dårlig ånde. I sjældne tilfælde kan det væv, som omgiver visdoms-tanden udvikle en væskefyldt cyste, der så skal opereres.

Fjernelse af visdomstand

Hvordan fjernes en visdomstand? Ofte ved simpel tandudtrækning ellers ved operation. Efter at du er lokalbedøvet lægger tandlægen eller kæbekirurgen et snit og skubber tandkødet til side. Ofte må der fjernes lidt af det dækkende kæbeben, og tit må tanden deles, før den kan fjernes. Et operativt indgreb, hvor såret lukkes med et par sting. Det er desværre ikke altid så nemt, som det måske lyder, og det er derfor op til dig som patient, om operationen skal foretages hos din sædvanlige tandlæge eller hos en specialist. Mange tandlæger henviser de "svære" visdomstænder til en specialtandlæge (kirurg), men uanset hvad er valget dit. - Klik operation af visdosmtænder >>

Eftersmerter

Hvordan har man det efter fjernelse af en visdomstand? De fleste har ondt de første 1-3 dage efter operationen. Dog ikke mere end at smertestillende piller normalt kan tage det værste. Tandlægen vil typisk anbefale, at man tager smerstillende piller i 3 dage for at undgå, at der opstår smerter. Det kan være Kodipar, der kræver recept. Mange vil også være hævede i nogle dage. Samtidig må det anbefales, at du holder dig i ro de første 48 timer efter operationen. Har du hårdt fysisk arbejde, er det givetvis nødvendigt med én eller to sygedage af hensyn til risiko for efterblødning. Generelt lindres tandsmerter og let tandpine ofte med Ibuprofen, der i håndkøb kan købes som Ipren. Kan evt. kombineres med Panodil for at forbedre effekten. 

Efter en operativ fjernelse

Blandt de forholdsregler, du skal tage er bl.a. at der skal være ro i operationsområdet de første 24 timer, hvor området ikke må berøres med hverken fingre, tandbørste eller andet. Og så kan du med fordel lægge noget frysekoldt på kinden og holde det der i 15-20 minutter. Gentag "nedfrysningen" efter nogle timer. Du bør også skylle munden 3 gange dagligt med klorhexidin mundskyllevæske 0,12% eller Corsodyl Mundskyllevæske, der indeholder 0,2 procent klorhexidin og er dermed mere effektiv end apotekets. Corsodyl findes også som dental gel, der kan smøres på tænder, tandkød og tungeryg. Mundskylning fortsætter til du har fået trådene fjernet, hvilket normalt vil ske efter 5-7 dage. Det tager nogle få minutter og gør ikke ondt. Selvom du har en dårlig smag i munden, må du ikke børste tænder i operationsområdet de første 5-7 dage, mens de øvrige tænder børstes som normalt. Du må vente med varm mad til efter det første døgn. Og så bør du ikke ryge før trådene er fjernet, idet rygning kan forlænge helingen i området. - Klik sårpleje efter tandudtrækning >>

Evt. komplikationer

Er der risiko for komplikationer? Ja, det sker engang imellem, at en prop af størknet blod som udfylder hullet i kæben efter tanden, hvor den normale heling starter i, går i opløsning. Det er en meget smertefuld tilstand, hvor smerten trækker op i øret. Der kan også tilstøde andre komplikationer, der f.eks. påvirker underlæbe og/eller tunge og sandsynligvis vil opleves som en snurren. Derfor, fornemmer du efter indgrebet problemer og ekstra smerte skal du søge tandlæge, så din tilstand kan blive vurderet/behandlet.

Andre artikler


Jobansøgning og CV

Lad MYADVIZER skrive din ansøgning og dit CV og kom til jobsamtale. Det gør 8 ud af 10 jeg har hjulpet.

Læs mere