Nyt liv til trætte trægulve

Er dine trægulve begyndt at se lidt trætte og kedelige ud, så er det nok fordi, det er tid til en gulvafslibning. Du bliver nok overrasket over, hvor stor en forskel sådan en make-over gør på gulvene.

Hvor stor en opgave kræver det?

Hvor gennemgribende en operation, gulvene skal igennem, afhænger selvfølgelig af, i hvilken forfatning de er.

Er de blevet behandlet inden for de seneste fem år, så er det naturligvis en lettere opgave, end hvis de er blevet grundigt ferniseret eller malet engang i det forrige århundrede. Der er også ret stor forskel på, om gulvet ligger i et rum, hvor der er blevet gået meget med sko på, eller om det ligger i et rum, hvor der er mindre gennemgang – og aldrig blevet gået med sko på.

Lad dygtige fagfolk klare gulvafslibningen

Det er selvfølgelig muligt at afhøvle, afslibe og efterbehandle sine gulve selv. Men for de fleste, vil opgaven dels være uoverkommelig og dels vanskelig at udføre.
Det kræver bestemt noget erfaring og et godt håndelag at håndtere de store maskiner og tilmed at gøre det, så gulvene kommer til at stå smukke, bløde og uden hakker eller mærker efter arbejdet. Det kræver også en vis viden om trægulve, når det kommer til efterbehandlingen. Det er bestemt ikke ligegyldigt, hvilken efterbehandling det enkelte gulv får.
Lad gerne dygtige fagfolk tage sig af at forvandle dine trætte trægulve til smukke gulve med en ny og lækker glød og den blødeste overflade.

Hvordan foregår en gulvafslibning?

Som det første led i processen vurderer gulvsliberen gulvets tilstand. Der vurderes, om gulvet er så medtaget eller så fyldt med fernis eller maling, at det kræver en gulvafhøvling. Gør det det, så må der den helt store gulvhøvl til, før han kan fortsætte.
Enten så fortsættes der så med en gulvafslibning, eller også starter processen her, hvis gulvene ikke behøver at blive høvlet af.
Selve slibningen foregår også med en stor, tung maskine. Der slibes i flere omgange med forskellige typer af slibepapir. Det lægges ud med den groveste type, og derefter flere omgange med stadigt finere slibepapir. Til sidst bliver papiret så finkornet, at gulvet efterlades fuldstændig blødt og lækkert og får sin gamle glød igen. Nu dufter det af frisk træ igen, og det er klar til at få sin efterbehandling – med mindre du foretrækker at beholde det rå look. 

Hvad indebærer en efterbehandling?

Efter selve gulvafslibningen vælger de fleste at lade gulvet efterbehandle. Den efterbehandling kan afhænge af trægulvets karakter. Hvilken type gulv er det, og hvilken træsort er det? En anden vigtig faktor er, hvor meget trafik der vil være på gulvet. 
De typiske efterbehandlinger kan være: Lakering, oliering, sæbebehandling eller ludbehandling. Her kan du dels vælge efter smag og behag, eller du kan vælge, hvad der er mest fornuftigt.
Er der et vist slid på gulvet, så er lak nok det bedste valg. Er der kun lidt trafik og hverken børn eller dyr i hjemmet, så er det smukt og delikat med en lud- olie- eller sæbebehandling.

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *