Er du gravid? Og har du hørt, at du ikke må male når du venter? Så har du ikke hørt helt forkert. Det kan være sundhedskadeligt for baby i maven, at mor renoverer med traditionelle malingprodukter. Det betyder også, at du faktisk ikke må klargøre babys nye værelse og nye babymøbler inden han eller hun kommer. I hvert fald ikke med maling eller andre skadelige materialer. Samtidig ønsker vi heller ikke, at baby skal indånde de dampe, som væggene afgiver i tiden efter påføring. Det er endda sådan, at du faktisk også skal værne dig mod farlige dampe i selv hobbymaling og det er synd hvis du gerne vil kreere fin ny kunst til den lille nyes rum.

Baby er det dyrebareste du har og når du er gravid afholder du dig fra alt der kunne skade. Ingen alkohol, ingen røg, ingen malingdampe… Men hvad MÅ du og hvordan kan du få lov til en smule af det sjove alligevel?

MI-fri maling

Det du skal have fat i hvis du vil male er MI-fri maling. MI-fri betyder i grove træk, at der er tale om en malingtype, som ikke belaster indemiljøet og som derfor ikke er sundhedsskadelig. Det er de ‘blødgørende’ kemikalier, som findes i maling, der damper ud i rummet og som du og dit barn risikerer at indånde. For at undgå MI i din maling skal du have fat i særlige mærker og maling-kollektioner – som oftest skabt af små specialiserede virksomheder. Jeg har fundet en webshop, som har samlet flere af disse typer maling fra mindre producenter fra norden. Den finder du via dette link.

Babys nye nursery skal man være fælles om at indrette. Du skal som mor derfor naturligvis kunne være med hele vejen. Her skal der nusses, klargøres og indrettes både praktisk, men også hyggeligt, så du er klar til, at bruge mange timer på amning, samvær med baby og stirren på dit lille sovende vidunder.

Økologisk og bæredygtig maling

Vidste du at man kan få både økologisk og bæredygtig maling? De koster naturligvis mere end de gængse fra Flügger, men du støtter både mindre lokale producenter, som vi allerede har været en smule inde på, men miljøet. Disse typer maling er nemlig udvundet på naturlige materiale og derfor kan du frit blande lige det du ønsker i malingen – herunder postevand eller spændende ting du finder i din dagligvareforretning.

Skal du male et møbel, som dit barn skal bruge? Så skal du være ekstra forsigtig med kemien!

Kemifri møbelmaling

Har du købt retro børnemøbler, en brugt babyseng, en skramlet trip-trap-stol eller noget helt fjerde? Så skal faktisk også være varsomt med hvilken type maling eller olie du bruger. Børn og babyer sutter gerne på de møbler som omgiver dem, ligesom de gør det med legetøj. Derfor stilles der også strenge krav til børnemøbelproducenter og legetøjsproducenter. Et eksempel på dette er, at Lille Pers gamle seng, Juno-sengen, faktisk i princippet ikke er lovlig hvis du anskaffer dig en ældre udgave. De nye produktioner er fuldt kemisikrede, men har du skaffet ældre møbler vil vi anbefale dig, at du sliber dem godt ned og giver dem et lag MI-fri maling.

Vil du male søde og spændende malerier på babys nye værelse? Det er god idé og en dejlig måde, at personliggøre dit kommende barns værelse. Men du skal tænke dig om inden du kaster dig i sving, så du ikke maler med det forkerte.

Mal et smukt og skadefrit maleri til babys værelse

Det kan se fantastisk smukt ud med et hjemmeskabt maleri over baby vugge eller måske en blå himmel i loftet eller på den ene væg. Og du skal endelig ikke give op på dit projekt, men bare vid, at der er forholdsregler, som du bør tage. Et af disse er, at vandbaseret maling generelt er langt mindre skadelig for dig og din gravide mave, ligesom det ikke afgiver dampe på samme måde som oliebaserede. Endnu bedre er MI-fri maling (som du måske har gættet i løbet af dette indlæg), men det er min vurdering, at du sagtens kan lave et vandfarve/akvarel maleri i nogle søde nuancer der passer til værelset i min optik. Husk også at du kan vaske disse af med vand uden brug af terpentin eller lignende kemi.

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *